Üniversitemizde Zonguldak Kömür Jeoparkı Jeoloji Sunumları -1  Gerçekleştirildi

Üniversitemizde Zonguldak Kömür Jeoparkı Jeoloji Sunumları -1  Gerçekleştirildi

Küçült Yazı Tipi Büyüt
Üniversitemiz Sezai Karakoç Kültür Merkezinde 06 Haziran Pazartesi günü ‘Zonguldak Kömür Jeoparkı Jeoloji Sunumları-1’ başlığıyla 500 milyon yıldan günümüze Zonguldak' Konferansı Vali Mustafa Tutulmaz, Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, İl Protokol Üyeleri ile idari ve akademik personelin katılımıyla gerçekleşti.
 

UNESCO Küresel Jeopark Ağında 2021 yılı itibariyle, uluslararası tescilini tamamlamış 44 ülkeden 161 Jeopark bulunurken, Ülkemizde ise yalnızca Manisa’da bulunan Kula-Salihli Jeoparkı UNESCO Küresel Jeoparkı üyeliğine kabul edildi.  Ana teması kömür olarak belirlenen ve 2 senelik adaylık süreci resmen başlayan “Zonguldak Kömür Jeoparkı” Projesinin tanıtımına ve farkındalık kazandırılmasına yönelik çalışmalara hızlıca başlandı.ü
 
“Gelecek Nesile Büyük Bir Proje Bırakmış Olacağız”
 
Üniversitemizde gerçekleşen konferansta, Vali Tutulmaz, Zonguldak Kömür Jeoparkı değerlerine yönelik genel değerlendirmede bulanarak, bu alanda yapılacak çalışmaların önemine dikkat çekti. Vali Tutulmaz, “İlimiz adına değer olacak bir projenin  bir ayağını bugün sizlerle beraber başlatıyoruz. Şehrimizin en önemli değeri kömür, varlık sebebi ve bu varlık sebebin sonucu olarak da eserleri, kalıntıları ve kültürü var. Farklı yönleri var, bunların topluma, ekonomiye kazandırılması ve geleceğe güvenli bir şekilde aktarılması gerekiyordu. Bunun içinde jeopark düşüncesi proje haline getirildi. Eğer UNESCO tarafından da onaylanırsa gelecek nesile büyük bir proje bırakmış olacağız. Hedefimiz ilimizi dünyanın önemli jeoparklar arasına sokmaktır. UNESCO tarafından tescillendiği zaman marka değeri artacaktır.”
 
“Üniversite Olarak Kömür Jeopark Projesini Çok Önemsiyoruz”
 
Rektör Vekili Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu Türkiye Çevre Haftası kapsamında düzenlenen etkinliğe ev sahipliği yapmanın vermiş olduğu mutlulukla sözlerine başladı. Kutoğlu; "Zonguldak öyle bir kent ki Türkiye’nin endüstri devrimi bu topraklarda başladı. Kömüre dayalı termik santralleri gibi fabrikalar kömüre dayalı olarak bu kentte kuruldu. Bizlerin ide bu hazineyi gelecek nesile aktarmamız gerekiyor. Biz üniversite olarak kömür jeoparkı projesini üniversite olarak çok önemsiyoruz, elimizden gelen her türlü katkıyı vermek için hazırız. Jeopark müdürlüğü ve Valimizle konuşup neler yapabileceğimizi konuşmayı düşünüyoruz” dedi.
 
Üniversitemiz Jeoloji Bölümü emekli öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Buzkan Zonguldak Kömür Havzasında Kömür Oluşturan Taşlaşmış Ağaçlar ve Kömür toplarını değerlendiren bir sunum gerçekleştirdi. MTA Bölge Müdürü Meftun Pehleven’in hazırlamış olduğu ‘Zonguldak Kömür Jeoparkı Çalışmaları Kapsamında Belirlenen Doğal Jeosit Adayı Lokasyon Alanlarından Örnekler’ başlıklı konuyu da Dr. Öğr. Üyesi Buzkan anlattı.
 
TTK etüt plan proje ve tesis daire başkanı Ali Balaş ise ilimizde karbonfiberi ile çevre kayaçlarının jeopark kapsamında değerlendirebilecek özelliklerini dinleyicilere aktardı. Son olarak, Üniversitemiz Jeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Bacak, ilimizin Batı Karadeniz Bölgesi çevresinden yer alan üst kretase yaşlı volkanitlerin petrojenetik ve jeokimyasal özelliklerini katılımcılarla paylaştı.
 
 Konferans öneriler ve görüşlerin bildirilmesinden sonra soru-cevap kısmı ile sona erdi.


Yayınlanma Tarihi : 06.06.2022