Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde 30 Nisan Perşembe günü, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haktan Özaçmak, sağlık personelimiz ve basın mensuplarının katılımıyla "Yeni Koronavirüs (COVID-19) Pandemisi Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirildi.
Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Şenay Özdolap toplantı kapsamında, küresel salgına ilişkin ülkemizde ve dünyadaki istatistiki verileri paylaşarak, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak alınan tedbirleri, tedavi yöntemleri ve yapılan testlere ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Koronoavirüse Karşı Topyekün Mücadele Ediyor
Prof. Dr. Özdolap, küresel bir salgın haline gelen Koronavirüsün bulaştığı kişi sayısının dünya genelinde 3 milyonu aştığını, maden şehri kimliğiyle öne çıkan Zonguldak'ın ise akciğer hastalığı ve KOAH sıklığının fazla olması nedeniyle riskli bölgelerden biri olduğunu belirtti. Covid-19 hasta sayısının yüksek olduğu ilimizde, Tıp Fakültesi Hastanesi olarak, Türkiye’de salgın başlamadan önce önlemlerin en üst seviyede alındığını ve pandemi planının hazırlandığının altını çizen Özdolap, oluşturulan “Pandemi Yönetim Komitesi” ile sürecin yakından takip edildiğini, Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı Covid-19 rehberi esas alınarak kapsamlı bir eylem planı hazırlandığını ifade etti. Eylem planı kapsamında hastane personeli ile sürekli bilgilendirme ve eğitim toplantıları yapıldığını, malzeme tedariğine başlandığını kaydeden Özdolap, Kovid poliklinikleri, servisleri ve yoğun bakımlarının hızlıca belirlenerek bu birimlerin hasta takip sürecine uygun hale getirildiğini ve hastane olarak tüm imkânlarıyla virüse karşı topyekün mücadele ettiklerini vurguladı.
Özdolap: “Dokuz Kovid Servisi Oluşturuldu”
Hasta sayısındaki artışla birlikte hastanedeki en uygun alana 9 Kovid Polikliniği oluşturulduğunu, rutin servislerin Kovid servisi haline getirilerek, il genelindeki tüm vakaların bu poliklinikten takip edildiğini belirten Özdolap, “Bu servislerde hastalarımızı, donanımlı tek kişilik özel odalarda takip ettik ve ediyoruz. Komitede Sağlık Bakanlığı’nın tanı ve tedavi algoritmaları her gün tartışılarak alınan kararlara göre kendi yapılanmamızı oluşturduk. Bu planlamalarda en kötü senaryolar için bile hazırlığımızı yaptık. Salgın ile mücadelede tüm personelimiz ile insanüstü bir çaba ve özveriyle topyekün bir mücadele başlattık ve inanıyoruz ki bu mücadeleyi kazanacağız” diye konuştu.
İlimizin Yetkilendirilmiş Tek PCR Laboratuvarında Bugüne Kadar 7300 Test Yapıldı
Salgının kontrol altına alınmasında enfekte kişilerin tespiti ve izolasyonun hızlıca yapılmasında, testlerin önemine değinen Prof. Dr. Özdolap, PCR adı verilen ve sadece yetki almış laboratuvarlarca yapılan bu testlerin, ilimizde Sağlık Bakanlığı'nca yetkilendirilen Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi COVID Tanı Laboratuvarı tarafından yapıldığını söyledi. Zonguldak merkez ve ilçelerinin, ayrıca 15 gün boyunca da Bartın ilinin PCR testlerinin 29/03/2020 tarihinden itibaren hastanemiz mikrobiyoloji laboratuvarında yapıldığını belirten Başhekim Özdolap, Zonguldak İlinin yetkilendirilmiş tek PCR laboratuvarı olarak 7/24 hizmet sunulduğunu ve bugüne kadar 7300 testin çalışıldığını söyledi. İlimizde pozitif vakaların hızlı tespitine ve dolayısıyla ülkemizde örnek gösterilen başarılı bir filyasyon çalışmasına olanak sağlandığının altını çizen Özdolap, sürece ilişkin istatistiki veriler paylaştı. Başhekim Özdolap, "Hastanemize 17/03/2020 tarihinden itibaren 1505 başvuru olmuştur. Bu başvuruların 1118’i evde izlenerek, 335 hasta ise yatarak takip edilmiştir. 96 hastamız ise yoğun bakım servisinde takip edilmiş ve 280 hastamız iyileşerek taburcu olmuştur. Hastanemizin ildeki ruhsatlı plazma aferez merkezi olması nedeniyle, hastalarımıza plazmaferez ya da immün plazma tedariki de yapılmaktadır. Böylece gönüllü bağışçılarımızdan plazma alıp Zonguldak’taki hastalarımıza tedavi şansı sağlanmaktadır” şeklinde konuştu.
Vaka Sayılarındaki Düşüş Sevindirici
Geçen haftadan itibaren vaka sayılarındaki düşüşün ilimiz ve ülkemiz adına sevindirici bir gelişme olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Şenay Özdolap, önümüzdeki süreçte salgınla yaşamayı öğrenerek, sosyal mesafe kuralına ve önerilen izolasyon tedbirlerine taviz vermeden devam edilmesinin önemine değindi. Pandemi sürecinde basın mensuplarının, salgınla mücadeleye ilişkin gündem oluşturarak sağladıkları desteğe de vurgu yapan Prof. Dr. Özdolap, “Bu zorlu süreçte kendilerinin ve ailelerinin sağlığı pahasına görevlerinin başında kalarak, canla başla çalışan tüm personelimize şükranlarımı sunuyorum. Sayın Valimize ve Rektörümüze, ilimizde bu süreçte özveriyle çalışan diğer hastanelerimizin başhekimlerine ve sağlık personellerine, desteğini bizlerden esirgemeyerek yanımızda olan siz basın mensuplarına teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Toplantıda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı, böylesine olağanüstü dönemlerde çalışmanın herkes için zor olduğunu, birçok risk barındırdığını belirterek, Üniversitemizin bu dönemde uzaktan eğitim çalışmalarına ağırlık vererek, eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. Pandemi sürecinde sunulan sağlık hizmetlerine de değinen Rektörümüz, Üniversite olarak tüm imkanları seferber ederek, vatandaşlarımıza en iyi hizmeti vermeye gayret ettiklerini ve bundan sonra da bu hizmetlere devam edeceklerini ifade etti. Bu zor günleri, tüm akademik ve idari personelimizle birlikte dayanışma içerisinde atlatacaklarını belirten Rektörümüz, bu dönemin kısa sürede ve başarı ile tamamlanması temennisinde bulundu.
Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı, bilgilendirme toplantısı sonrasında Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniğini de ziyaret ederek, özverili çalışmalarından dolayı tüm poliklinik çalışanlarına teşekkür etti.