Organ Bağışı ve Önemi Üniversitemizde Konuşuldu

3-9 Kasım ‘Organ Bağışı Haftası’ dolayısıyla ‘Ölümden Sonra Yaşat’ sloganıyla,  Üniversitemizde ‘Organ Bağışı’ başlıklı bir panel düzenlendi.

8 Kasım Cuma günü Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Vali Erdoğan Bektaş, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı, İl Müftüsü Rüstem Can, Rektör Yardımcıları,  Üniversitemiz Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Şenay Özdolap, Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Murat Can, akademik-idari personel ile öğrenciler katıldı.

Panelde, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyfullah Kara, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalından Organ Nakli Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Günay ve Zonguldak Merkez Vaizi Salih Topsakaloğlu da konuşmacı olarak yer aldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından panelin açılışında konuşan Prof. Dr. Özdolap, ‘Bir Organ Bir Can’ diyerek başlanan organ nakli ile ilgili çalışmaların önemine değindi. Üniversite hastanesinde organ bağışı ve organ nakilleri konusunda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak son dönemde başarılı çalışmalara imza atıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Özdolap organ bağışına farkındalık oluşturma adına düzenlenen panele katkısı olan herkese teşekkür etti.

Panel öncesi bir konuşma yapan Rektörümüz organ bağışı konusunda üniversite-şehir ve vatandaşlar olarak birlik içinde hareket etmenin önemini vurgulayarak,  Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak organ bağışına farkındalık oluşturma konusunda, sadece eğitim boyutunda değil toplumsal geriye dönüşlerin de olması gerektiği inancıyla hareket ettiklerini belirtti. Organ bağışı ve önemi konusunda çok daha katılımcı bir ruha sahip olunması gerektiğini belirten Rektör Prof. Dr. Çufalı, farkındalık çalışmalarıyla duyarlılığın artırılabileceğini, bu konuda toplumun her kesimine büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.

Vali Bektaş ise, toplumun organ bağışı konusunda duyarlı olduğunu ancak yine de bağışların yeterli olmadığını ifade etti. Bektaş bu yönde farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayarak Organ bağışı kapsamında ülke genelinde ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde başarılı çalışmalar yapıldığının altını çizdi. İnsanların bağış konusunda daha çok ikna edilmeleri gerektiğini, organ bağışı ile insanlar hayat buluyorsa bunun önünde dini açıdan da olmak üzere engel teşkil edecek bir sorun olmadığını, kamu-özel kesim ve vatandaş boyutunda herkesin organ bağışı kampanyalarına katkı sağlaması gerektiğini belirtti,  panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyfullah Kara moderatörlüğünde panele geçildi. Dini, tıbbi ve insani açıdan organ bağışı ve öneminin tartışıldığı panelde, Prof. Dr. Kara, yapılan her bağışın başka insanların hayatını kurtarması dolayısıyla organ bağışının insani açıdan da önemli bir görev olduğunu, hayati önem taşıması açısından insanoğlunun hayata bırakabileceği en güzel ve en anlamlı bir miras olabileceği konusunda bilgiler verdiği ‘İslam’ın İnsanlık Anlayışında Organ Bağışının Yeri’ başlıklı bir sunum yaptı. Panelistlerden Dr. Öğr. Üyesi Günay, organ bağışının tıp literatüründeki yeri, anlamı, hangi tıbbi koşullarda organların kullanılabileceği, hangi organların bağışlanabileceği ve kimlerde kullanılabileceği, beyin ölümü, organ nakli ve ameliyatıyla ilgili bilgilerden oluşan  ‘Organ Bağışı ve Nakli’; Merkez vaizi Topsakaloğlu da organ bağışının dini boyutlarını paylaştığı ‘Diyanet İşleri Başkanlığı Fetvalarında Organ Nakli ve Bağışı’ başlıklı sunumlar yaparak deneyimlerini paylaştılar.

Panel, soru-cevap bölümünün ardından panelistlere Vali Erdoğan Bektaş ve Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı tarafından teşekkür belgelerinin verilmesi ile sona erdi.

08 Kasım 2019