Rektörümüz,  Çaycuma’da “Dünü Bugünü ve Yarını İle Tios Antik Kenti“  Konulu Panele Katıldı

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı,  Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) katkılarıyla, Çaycuma Meslek Yüksekokulu (MYO) ve Çaycuma-Filyos beldesi Tios Antik Kent Kazı Alanı akademisyenlerinin ortaklaşa düzenlediği “Dünü Bugünü ve Yarını ile Tios Antik Kenti“ adlı panele katıldı.

30 Ekim Çarşamba günü Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen, Vali Erdoğan Bektaş, Çaycuma Kaymakamı Muharrem Coşgun, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal’ın da katılımı ile gerçekleştirilen panele vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Panel öncesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Resim Öğretmeni Rana Altan ile Tios Antik Kent Kazı Başkanlığı arkeologlarından Gürcan Laçin’in ‘Tios’ konulu resim ve fotoğraflardan oluşan sergi,  Vali Bektaş, Rektörümüz ve diğer katılımcılar tarafından ziyaret edildi.

Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu’nun açılış konuşması ile başlayan etkinlikte Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı panelin önemine vurgu yaptı. Rektörümüz konuşmasında,  üzerinden yıllar geçtikten sonra değeri anlaşılan  birçok sanat eserleri gibi ‘Karadeniz’in Efesi’ olarak adlandırılan Tios’un da  değeri ve öneminin yeni anlaşıldığını,  insanlık tarihinin  önemli miraslarından biri olarak değerlendirildiğini söyledi. Bu şehrin insanları olarak yerel değerlerimizin yanında tarihi değerlerimize sahip çıkmamız gerektiğini ifade eden Rektörümüz, Zonguldak ve çevresindeki kültürel zenginliğe vurgu yaparak özellikle Tios Antik Kenti kazı çalışmalarının Zonguldak ve Bölge tarihi kadar insanlık tarihinin gün yüzüne çıkarılması açısından da son derece önemli olduğunu, bu çalışmalarda üniversite olarak akademik ve bilimsel anlamda her türlü desteği vereceklerini ifade etti. Bölgedeki tarihi kalıntıların çok yaygın olduğunu da belirten Rektör Prof. Dr. Çufalı imkanlar doğrultusunda çalışmaların hızlandırılmasının gerektiğini ifade etti.

Panelde konuşan Vali Erdoğan Bektaş da Tios’un tarihteki konumu itibarı ile gerçekten özel bir kent olduğunu vurgulayarak turizm açısından taşıdığı potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Vali Bektaş, Çaycuma-Filyos beldesi Tios Antik Kenti kazı çalışmalarında gerekli tüm desteğin Valilik tarafından sağlandığını, özellikle bölgenin turizm anlamında gelişmesi için Tios antik kenti kazılarının bir an önce sonuçlanması için gerekli çalışmaları sürdüreceklerini ifade etti. Karadeniz’in tarihinin, kültürel açıdan çok zengin olduğunu belirten Bektaş, bu panelin kazı çalışmalarıyla ilgili farkındalık yaratacağını söyledi.

Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Hikmet Yazıcı’nın yaptığı panelde Yazıcı,   Tios Antik Kenti’nin bölge açısından değerine  ve yürütülen kazı çalışmalarına dikkat çekerken;  Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü emekli personeli Kürşat Coşkun, “Filyos’un Doğal ve Kültürel Özellikleri Üzerine Bir Değerlendirme”,  Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Tayyar Gürdal, “Herakleia Pontika (K. Ereğli) ve Tieion (Filyos): Koruma, Korunamama ve Gelecek”, Çaycuma MYO’dan Dr. Öğr. Üyesi Neşe Köktürk “Zonguldak İli ve Çevresinin Sahip Olduğu Alternatif Turizm Potansiyeli” ve Bartın Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin Yıldırım “Dünden Bugüne Tios Kazıları” başlıkları sunumları ile konuşmacı olarak yer aldılar.

Panel sunumların ardından salondaki izleyicilerden soruların alınması ve teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.

Zonguldak'ın kuzeydoğusundaki sahil kenti Filyos'ta yer alan Tios Antik Kenti, "Tios" adlı rahibin önderliğindeki Miletos kolonisi tarafından kurulmuş. Tarih boyunca Herakleia Pontika (Ereğli) ve Amastris'in (Amasra) gölgesinde kalan Tios, neredeyse hiç bozulmadan bugüne kadar ulaşmış. Romalılar tarafından yıkılıp yağmalanan kent, daha sonra yeniden inşa edilerek Roma eyaletlerine bağlı ticaret ve balıkçı bölgesi olarak varlığına devam etmiş. Bölge, sonraki dönemlerde ise balıkçı kasabasına dönüşmüş. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yabancı araştırmacılar ve seyyahların ilgi gösterdiği antik kentte 2006'da başlatılan kazı çalışmalarının Karadeniz ve küçük Asya tarihine ışık tutması amaçlanıyor.

31 Ekim 2019