Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde “Dünya Prematüre Günü” Etkinliği Düzenlendi

Dünya Prematüre Günü nedeniyle Zonguldak BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi tarafından Şebnem Kargı Konferans Salonu’nda bir etkinlik düzenlendi.

Başhekim Prof. Dr. Şenay Özdolap, başhekim yardımcıları, öğretim üyeleri, hastane müdürleri, idari personel, farklı hafta ve kilolarda doğmuş prematüre bebekler ve ailelerin katılımlarıyla gerçekleşen etkinlik Zonguldak BEÜ Tıp Fakültesi Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cumhur Aydemir’in açılış konuşmasıyla başladı.

Doç. Dr. Cumhur Aydemir konuşmasında; "Dünya Prematüre günü tüm dünyada 2008 yılından bu yana kutlanmaktadır. Ülkemizde de 2011 yılından bu yana kutlanan 17 Kasım Dünya Prematüre Gününde, biz de 4 yıldır hastanemizde bu etkinlikleri düzenliyoruz. Prematüre bebek sorunu ülkemizde gerçekten büyük bir sorun. Türkiye’de her yıl 1.5  milyona yakın bebek dünyaya gelmekte ve bunların yaklaşık  150 bini prematüre doğmaktadır. Bu bebeklerin yaklaşık 50 bini 1500 gram'ın altında ve ağır düzeyde yoğun bakım ihtiyacı olan bebeklerden oluşmaktadır. Türkiye'de yıllık prematüre bebek sayısına baktığımızda Almanya gibi ülkeleri geride bıraktığını görüyoruz. Tabii bizim de iş yükümüz artmaktadır. Ama biz o bebeklere bakmaktan da mutluluk duyuyoruz. Prematüre bebek olmak bir süreçtir. Anne karnında başlayan maraton sonrası yoğun bakımda, ardından da 3 yaşına kadar takip edilme sürecidir. Amacımız, prematüre bebeklerin doğumundan sonra mutlaka yoğun bakımda tedavi edilmesidir. Hepiniz zor bir süreçten geçiyorsunuz. Biz de bu zor koşullarda sizlere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu iş bir ekip işi ve biz de bu işi başardığımızı düşünüyoruz. Bu zorlu yolculukta hepinize bizim yanımızda olduğunuzdan dolayı teşekkürlerimizi sunarız" dedi.

Konuşmanın ardından, Zonguldak BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine geldiğinde 600 gram olan, yaklaşık 120 gün küvezde kalan 8 aylık bebek Kerem Köse'ye kep giydirildi. Program, pasta kesimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Yayınlanma Tarihi : 21.11.2018