ZBEÜ Aşçılık Bölümü Öğrencilerinin Hazırladığı Mancar Suşi Beğeni Aldı

ZBEÜ Aşçılık Bölümü Öğrencilerinin Hazırladığı Mancar Suşi Beğeni Aldı

Küçült Yazı Tipi Büyüt



Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü öğrencilerinin, baldo pirinç ve lahana ile hazırladıkları Mancar Suşi büyük beğeni topladı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü öğrencileri, gastronomi alanında yenilikçi bir lezzete ev sahipliği yaptı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü öğrencileri, yöresel yemeklerin yanı sıra, yenilikçi yaklaşımla Türk ve Japon mutfaklarını buluşturdu. Geleneksel yaprak sarma işlemi sırasında artan lahanaları değerlendirmek adına "Mancar Suşi" fikri doğdu.

Gülfem Kuru ve Şulenur Böyükaslan adındaki öğrenciler, sarmaların yan ürünü olan lahanaları kullanarak, ZBEÜ Devrek MYO Otel Lokanta Ve İkram Hizmetleri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İhsan Kazkondu’nun önerisiyle suşi yapmaya karar verdiler. Türk mutfak kültürünün bir parçası olan baldo pirinç, mancar, havuç ve salatalığın kullanıldığı bu özel suşi, hem vegan hem de sağlık dostu bir seçenek olarak dikkat çekti.

Kazkondu ve öğrencilerin üzerinde çalışarak geliştirdikleri Mancar Suşi, Zonguldak’ın yöresel mutfak menüsüne eklenerek adeta bir yenilik kattı. Devrek’in geleneksel tatlarının yanı sıra, artık Mancar Suşi de gastronomi severlerin deneyim listesinde üst sıralarda yer alacak. Bu yenilikçi lezzet, yerel mutfaklara modern bir dokunuş katarken, öğrencilerin üretkenlik potansiyellerini de gözler önüne seriyor.

Mancar Suşi sıfır atık vizyonuyla doğdu

Gastronomi eğitimi alan öğrenciler ve eğitmenleri, bir taraftan da atıkları azaltma vizyonu ile yerel ürünlerden yeni bir yemek deneyimi sunmuş oldu. Sıfır atık ilkesini benimseyerek yerel mutfak kültürüyle uyumlu, sürdürülebilir ve yenilikçi bir yemek olan Mancar Suşi’yi ortaya koyduklarını ifade eden Kazkondu, yöresel lezzetlerin başka ülkeye ait lezzetle birleşerek ortaya yeni bir ürün çıktığının altını çizdi.

Kazkondu, Mancar Suşi’yi 500 kişilik bir etkinlikte sunduklarını belirterek, “Çok güzel geri dönüşler aldık. O yüzden gerçekten yöremize ait bir ürünü farklı bir ülkeye ait ürünle birleştirip füzyon oluşturmak bizim için ayrıca gurur verdi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer'e bize sağladığı imkanlar ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum." diye konuştu.


Yayınlanma Tarihi : 02.11.2023