Yaş Sınırı Tanımayan Eğitim: BEUN’da 34 Yaş Üstü Kadınların Yolculuğu

Yaş Sınırı Tanımayan Eğitim: BEUN’da 34 Yaş Üstü Kadınların Yolculuğu

Küçült Yazı Tipi Büyüt



Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumlarından biri olan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre 34 Yaş Üstü Kadın Öğrencilerin tercihi oldu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre 34 yaş üstü kadın öğrenciler tarafından tercih edilen üniversiteler arasında yer aldı. Yükseköğretim Kurulu’nun 34 yaş üstü kadın adaylara tanıdığı özel kontenjan kapsamında yapılan yerleştirmeler sonucunda; ön lisans programlarına 80, lisans programlarına ise 22 öğrenci yerleşti. Böylece toplam 102 kadın öğrenci BEUN’a kayıt hakkı kazandı ve bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 80’i kayıt işlemlerini tamamlayarak öğrenim hayatına başladı.

34 yaş üstü kadın öğrencilerin önemli bir kısmı Ankara, İstanbul ve Zonguldak’ın yanı sıra Kocaeli, Bursa, Sakarya, Eskişehir ve Karabük gibi yakın illerden gelirken; Çanakkale, İzmir, Mardin ve Hatay gibi farklı bölgelerden gelen öğrencilerle birlikte toplam 19 farklı şehirden BEUN’a kayıt yaptırdı.

34 yaş üstü kadın kontenjanı kapsamında yapılan bu yerleştirmelerle birlikte BEUN’da toplam 338 kayıtlı öğrenci öğrenimine devam ederken, bugüne kadar 27 öğrenci mezuniyet hakkı kazandı. Ayrıca 2025 YKS sonuçlarına göre yerleşen öğrencilerden 70’i, tercih listelerinin ilk beş sırasına BEUN’u yazarak üniversiteye duydukları güveni ortaya koydu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:
“Üniversitemiz, yaşam boyu öğrenmeyi destekleyen yapısıyla her yaştan bireye eğitim fırsatı sunmaktadır. Yükseköğretim Kurulu tarafından 34 yaş üstü kadın adaylara tanınan özel kontenjan, fırsat eşitliğinin güçlenmesine ve kadınların yükseköğretime erişim imkânlarının artmasına önemli katkı sağlamaktadır. Üniversitemizi tercih eden öğrencilerimizin bu kontenjan kapsamında bize yönelmesi, erişilebilir ve kapsayıcı eğitim politikamızın da bir yansımasıdır.
Bugün itibarıyla üniversitemizde 338 kayıtlı öğrencimiz bu kapsamda öğrenim görmekte, ayrıca 27 mezunumuz bulunmaktadır. BEUN 32020 öğrencisiyle toplumsal çeşitliliğine ve kapsayıcı yapısına değerli bir katkı sunmaktadır. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, fırsat eşitliğini gözetmeye ve toplumun her kesimine eğitim imkânı sunmaya devam edecektir.”


Yayınlanma Tarihi : 08.09.2025