Üniversitemizde Sıfır Atık Toplantısı Yapıldı

Üniversitemizde Sıfır Atık Toplantısı Yapıldı

Küçült Yazı Tipi Büyüt
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin inisiyatifiyle ülke genelinde başlatılan ve Üniversitemizin öncelikleri arasında yer alan Sıfır Atık Projesi; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan bir atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanır.
 
12/07/2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmi Gazete’de Sıfır Atık Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ile tüm atık üreticilerin görev ve sorumlulukları belirlenmiştir. Bu kapsamda; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak sıfır atık projesinde öngörülen tüm planlama ve uygulama adımları kurum içindeki üst düzey iş birliği ve katılım sayesinde tamamlanmıştır.
 
26.11.2021 tarihinde Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğümüzce Tahir Karauğuz Konferans salonunda Sıfır Atık Bilgilendirme Toplantısı Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörü Doç. Dr. Kadir Özdemir ve Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Berna Aksoy’un konuşma ve sunumları ile kampüslerimizdeki müstecir firmaların (kantin, yemekhane vb.) yetkililerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Sıfır Atık Koordinatörlüğü tarafından ikincisi düzenlenen Sıfır Atık Bilgilendirme sunumunda Doç. Dr. Kadir Özdemir yaptığı konuşmada Sıfır atık kültürünü Üniversitemizin tüm kampüslerinde oluşturmada kararlı olduklarını, kağıt, plastik, cam ve metal atıkların toplanması ile elde ettikleri kazanımları Üniversitemiz kampüslerinde kantin ve yemekhanelerindeki faaliyetler sonucu çıkan bitkisel atık yağların etkin bir şekilde toplanıp geri dönüştürülmesi ile  bir adım daha ileri götüreceklerini söyledi.  Toplantıda konu ile ilgili önemli bir farkındalık oluşturması amacı ile; ʺ Kontrolsüzce, herhangi bir işlem görmeden dökülen 1 litre atık yağın yaklaşık 1000 m3 suyu kirlettiğiʺ, geri dönüşümü halinde ise biyodizel yakıt üretiminde ve külçe sabun imalatında değerlendirilebileceği belirtilmiştir. Bu kapsamda toplantıya katılan kantin ve yemekhane sorumlularına bitkisel yağ atıklarının toplanmasının önemi ve gerekliliği, müstecir firmalara teslimi ve Entegre Çevre Bilgi Çevre Sistemi (EÇBYS) girişlerinin yapılarak kayıt altına alınması ile ilgili önemli bilgiler verildi.


Yayınlanma Tarihi : 26.11.2021