Etkinlikte, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Dilara Uslu, "101. Yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi: Hâkimiyet Milletindir" konulu semineri gerçekleştirilmiştir.
Seminerde 1918 yılının itibaren 1929’a kadar uzanan bağımsızlık süreci paylaşılmıştır. Dr. Öğr. Üyesi Dilara Uslu’nun Amasya Görüşmeleri ile başlayan konuşması, seçimlerle geçen 1919 yılı Aralık ayı, Sivas Kongresi ve Erzurum Kongresi’nde şekillenen Misak-ı Milli ve Misak-ı Milli’nin ulusal bağımsızlık hareketindeki önemi, her bireyin milli mücadeledeki kritik rolü ve fedakar telgrafhane memurları (Telgrafhane memurları, telgrafhanenin ele geçirileceği bilgisinin Mustafa Kemal’e iletilmesini sağlayarak önlem alınmasında kritik bir rol üstleniyorlar) ve 23 Nisan 1920 Cuma günü öğle namazının ardından Meclis’in Şerif Bey başkanlığı’nda toplanması, meclis için alternatif isimlerin sunulması ile Türkiye Büyük Millet Meclisi isminde karar kılınması ile “milli politika” ilkesi devam etmiş ve 1929 yılında ilk defa 23 Nisan gününün çocuk bayramı olarak kutlanmaya başladığı bilgisi ile sonlanmıştır.
Seminerin ardından Ereğli Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Bayram Gökbulut, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi adına teşekkürlerini sunmuş, pandemi sürecinin sona ermesinin ardından Dr. Öğr. Üyesi Dilara Uslu’yu Ereğli Eğitim Fakültesi’nde misafir etmeyi istediklerini dile getirmiş ve teşekkür belgesini kendilerine ulaştıracaklarını bildirmiştir.