Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, Üniversitemizde Ortadoğu’daki Siyasi Ve Askeri Gelişmeleri Değerlendirdi

Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa Rektör Vekili Prof. Dr. K. Varım Numanoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Haluk Güven, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İsmail Kapan vereceği konferans öncesinde Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer'i makamında ziyaret etti. Bülent Ecevit Üniversitesi'nin çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirten Kapan Rektör Özer'i başarılı çalışmalarından dolayı tebrik etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer ziyareti anısına İsmail Kapan'a Devrek Bastonu hediye etti.

"Ortadoğu'daki Gelişmeler ve Türkiye'nin Dış Politikası" başlıklı konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, Ortadoğu’daki ülkelerin kavgasının tek sebebinin enerji kaynakları olduğunu vurguladı. Kapan, dünyadaki enerji kaynaklarının yüzde 80’inin Ortadoğu’da yer aldığını, bugüne kadar olan ve bundan sonra yaşanacak kavgaların da yine enerji kaynakları nedeniyle olacağının altını çizdi. İsmail Kapan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ortadoğu kavramı eski bir kavram değildir. Yaklaşık yüz yıllık bir geçmişi vardır. Ortadoğu’da bilinen, ispatlanmış enerji kaynaklarının yüzde 80’i bu bölgededir. 19. asır kömür asrıdır, 20 asır petrol asrıydı. 21. asır ise doğalgaz asrıdır ve başlamıştır. Ortadoğu kavramı 1902 yılında başlamıştır. Arap ülkeleri petrolün sadece yüzde 10-15 komisyonunu alıyor. Petrolden asıl geliri batı ülkeleri alıyor. Amerika tüm körfez ülkelerini garnizon haline getirdi. Ortadoğu felaket üstüne felaket yaşadı. Irak, Mısır, Suriye, onlarca yıl belini doğrultamaz. İslam dünyasını birbiriyle kapıştırmak için Şii ve Sünni kuşak çatışmasını çok özenle hazırlanmış ve devam etmektedir. Böyle bir ortamda tarihi mirasıyla, birikimiyle, tecrübesiyle Türkiye haricinde başka bir ülkenin liderlik yapabileceğini düşünmüyorum. Geleceğe dönük kapasitesiyle liderlik ancak Türkiye’den beklenebilir. Aksi halde Ortadoğu’da felaket üstüne felaket gelir.”

Konferans sonunda dinleyenlerin sorularını yanıtlayan İsmail Kapan’a verdiği konferansın anısına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Haluk Güven teşekkür plaketi takdim etti.

Yayınlanma Tarihi : 27.03.2017