TEKNOFEST Sağlıkta Yapay Zeka Yarışmasında SPATIUM-EIR Takımımızın Başarısı

TEKNOFEST Sağlıkta Yapay Zeka Yarışmasında SPATIUM-EIR Takımımızın Başarısı

Küçült Yazı Tipi Büyüt
Üniversitemizin Spatium-Eir takımı, hazırladığı projeyle TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Sağlıkta Yapay Zeka Yarışmasında 150 takım arasından finale kalmayı başardı.

Üniversitemiz SPATIUM-EIR takımı, SPATIUM-BIGTES adlı projesiyle katıldığı TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen 2022 Sağlıkta Yapay Zeka Yarışmaları Bilgisayarlı Görüyle Abdomen(Karın) Bölgesi İçin Hastalık Tespiti Kategorisinde, 156 takım arasından 89 puan alarak finale kaldı.

Proje, Karın Bölgesi Şikayetiyle Oluşan Hasta Yoğunluğuna Çözüm Üretecek

Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Erkan Çetiner ile Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı / Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu’nun danışmanlığında, Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinden Handan Terzi, Atakan Sakallı ve Abdullah Özkan tarafından oluşturulan, ayrıca Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak, Tıp Fakültesi Radyodiyagnostik ve Görüntüleme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Banu Alıcıoğlu, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinden Mesut Uysal ve Nadir Kaymak'ın da katkıda bulunduğu proje çalışmasında SPATIUM Takımı,  karın bölgesine yönelik çekilen ilaçlı veya ilaçsız BT serileri üzerinden radyolojik görüntüleme algoritmaları geliştirdi. Bu sayede hasta yoğunluğunun olduğu acil servislerde ve radyoloji uzmanı eksikliği olan yerlerde karşılaşılabilecek problemlere çözüm üretilmesi amaçlanırken, söz konusu projenin insan gücü arz ve ihtiyacını da minimuma indirebilecek bir çalışma olduğu bildirildi.

Proje danışmanlarından Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, karın ağrısının acil servise başvuru için önemli bir neden olduğunu, çünkü karın bölgesinin çok çeşitli organ yapılarına ev sahipliği yaptığını dile getirdi. Proje ekibinin de bu husustan yola çıkarak çalışmaya başladığını ifade eden Sayın Bayraktaroğlu, söz konusu proje kapsamında geliştirilen model sayesinde, dikkatli şekilde irdelenmesi gereken karın ağrısı şikayetinin hızlı bir şekilde nedenlerine inilebileceğine dikkat çekti.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak SPATIUM-EIR takımımıza başarılar dileriz.


Yayınlanma Tarihi : 28.07.2022