Nadir Görülen Akalazya Hastalığı Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezimizde Tedavi Ediliyor

Yemek borusu kaslarının kasılması sonucu yutkunma zorluğuna neden olan akalazya hastalığı, POEM uygulamasıyla Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde tedavi ediliyor.

Endoskopide yaşanan gelişmelerle birçok hastalığın tedavisinin kolay hale geldiğini aktaran Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Tarık Akar, “POEM” uygulamasının Japonya ve Kore gibi ülkelerde giderek yaygınlaştığını, Türkiye’de ise İstanbul, İzmir ve Ankara gibi merkezlerin yanı sıra Zonguldak’ta da bu işlemin yapılabildiğini söyledi. Akar, "Akalazya hastalığı yemek borusunun kaslarının fonksiyonelliğini kaybetmesi sonucu yutma güçlüğü yaşanılan bir hastalıktır. Türkiye’de sık görülmemekle birlikte yeni hastalarımız bulunmaktadır. Bunların tedavisi için yeni geliştirilen endoskopik yöntem de POEM’dir. Bununla ilgili Türkiye’de İstanbul, Ankara ve İzmir merkezleri dışında Anadolu’da bu işlemi sadece bizim yaptığımızı biliyorum. Zonguldak’ta bununla alakalı beş işlem gerçekleştirdik. Beşinci işlemimiz de başarılı oldu. En son hastamız da Kütahya’dan akalazya tanısıyla geldi. Hastamızın yaklaşık 1 saat 15 dakika süren POEM yöntemi endoskopik işlem ile tedavisini gerçekleştirdik. Hastada şu anda yutma güçlüğüyle ilgili sorunlar ortadan kalktı ve taburcu olmak üzere. Servisimizde ve hastanemizde artık bu işlem rutin olarak yapılmaktadır. Bununla ilgili hastalarımızın da bilgilendirilmesi ve gerekirse yönlendirilmesi bizim açımızdan uygun olur" dedi.

Kütahya’dan Zonguldak’a tedavi için geldi

Bir buçuk yıl önce yutkunma güçlüğüyle başvurduğu hastanede akalazya teşhisi konulan 36 yaşındaki Fatma Akbudak, Kütahya’dan Zonguldak’a tedavi için geldiğini belirterek, "Doğum yaptıktan sonra yemek yerken yutkunma güçlüğü yaşadım. Zaman geçtikçe ilerledi. En son aşamada suyu yudumlarken mideme girmediğini hissediyordum. Nefesim de tıkanmaya başlıyordu. Kütahya’da yapılan endoskopi sonucu akalazya teşhisi konuldu. Bana, Tarık hocamızı önerdiler. Kendisiyle irtibata geçtim. Sağ olsun ameliyatımı yaptı. Ameliyat da başarılı geçti. Şu an iyiyim. Taburcu olacağım. Sağlığıma kavuştum" ifadelerine yer verdi.

Başhekim Prof. Dr. Şenay Özdolap, bu başarıyı insanlara iletmek ve “Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ne yapıyor?” sorusuna yanıt olması açısından bu gibi çalışmaların basınla paylaşılmasının büyük önem arz ettiğini söyledi.  Özdolap, “Sadece Zonguldak halkına değil, Batı Karadeniz ve ülkemizin dört bir yanından gelen hastalara da hizmet veren, özellikli iş üreten,  vatandaşlarımızın sağlık sorunlarını omuzlarında hisseden ve tüm sağlık ünitelerinde görev yapan doktor ve diğer sağlık personellerinin gayretiyle hastanemiz, hastalar tarafından tercih edilen bir merkez konumuna gelmiştir. Hastanemiz, POEM gibi özellikli işlemlerin uygulanmasından dolayı bölgedeki en fazla hasta potansiyeli olan üniversite hastaneleri arasında yer almaktadır” açıklamasında bulundu.

Başhekim Prof. Dr. Şenay Özdolap, “Tüm çabamız halkımıza daha iyi, daha bilimsel ve daha kaliteli hizmet verebilmektir. Bu ilke ile özverili çalışan hocalarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ederim” dedi

Yayınlanma Tarihi : 27.03.2019