Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarım Programından Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde “BULUŞMA” adlı Özgün Baskı Sergisi

Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarımı Programı akademisyenlerinden Öğr. Gör. Bircan Topçu Yurdigül ve Özgün Baskı Atölye Öğrencilerinin 16 Nisan 2018 tarihinde Üsküdar Belediyesi’nde “BULUŞMA (Çocuklar Hanzala ile Buluştu)” adlı Özgün Baskı Sergisi’nin 2.’si 30 Nisan’da Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde açıldı.

Sergi açılışı, Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Rıfat Hacıoğlu, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, Zonguldak Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Geomatik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çetin Mekik, Grafik Tasarım Öğrencileri ve sanatseverlerin katılımıyla gerçekleşti. 1. Sergide olduğu gibi açılışta kurdele kesimi yerine yine çocuk aksesuarlarının yer aldığı bir dikenli tel kesimi gerçekleştirildi. “Çocuklar artık dikenli tellere takılmasın, yaşasın” mesajı yinelendi.

Sergideki 40 eserin kompozisyonu Filistinli Karikatürist Naci el Ali’nin Hanzala figürü ile günümüz çocuklarının aynı karede yer almasıyla oluşturuldu.

Filistinli bir sanatçı olan Naci el Ali 10 yaşında topraklarından sürgün edilmiş ve bir daha ülkesine dönememiştir. Bu hasretle ve acıyla oluşturduğu Hanzala figürünü sırtı dönük, üstü başı eski ve ayakları çıplak halde resmetmiştir. Hanzala yüzünü ne zaman dönecek diye sorduklarında ise; “Filistin ne zaman özgürlüğüne kavuşursa Hanzala yüzünü o zaman dönecek” diye cevaplamıştır . Ama ne yazık ki 1987’de Londra’da öldürülmüştür.  İşte bu sebeptendir ki Hanzala ruhunu hele hele bu günlerde tekrardan yaşatmak adına ve özellikle bir çocuğun olmaması gereken ve olması gereken durumları çalışmalarda konu olarak ele alınmıştır. Yapılan her çalışmada Naci el Ali’ye itafen Hanzala figürü yerleştirilerek kompozisyonlar oluşturulmuştur.

Çocuk ölümlerinden istismarlarına kadar varolan bütün şartların görselleri Hanzala figürü ile bir bütün oluşturarak birçok mesajı içinde barındıran çalışmaların yer aldığı sergi yoğun ilgi gördü.

Yayınlanma Tarihi : 04.05.2018