Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal ile Kurumsal İletişim Koordinatörü Öğr. Gör. İdil Özkan; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ev sahipliğinde ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın teşrifleriyle düzenlenen "Yükseköğretim Kurulu Bilim İletişimi Ofisi Üniversiteler Buluşması"na katıldı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında tertip edilen buluşmaya Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesini temsilen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal, Kurumsal İletişim Koordinatörü Öğr. Gör. İdil Özkan, üniversite rektörleri ve rektör yardımcıları, üniversitelerin kurumsal iletişiminden sorumlu koordinatörleri, bilim iletişimi alanında çalışma yapan akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
YÖK Başkanlığı Konferans Salonu’nda yapılan toplantı, Türkiye’nin bilimsel gelişimini ve sürdürülebilirliğini desteklemek, bilimle toplum arasındaki bağları daha da güçlendirmek, Türk bilim insanlarının ve üniversitelerin uluslararası akademik camiada görünürlüğünü artırmak için YÖK bünyesinde kurulan Bilim İletişimi Ofisinin ve Türk Bilim İnsanları Envanteri’nin tanıtılması amacıyla gerçekleştirildi. Aynı zamanda 2025 yılının Nisan ayında 81 ilde iş birliğiyle düzenlenecek "Bilim Kafe" adlı etkinliğin hazırlıkları da ele alındı.
Toplantının açılış konuşmasında bilimin toplumla buluşmasını güçlendirecek önemli bir adım attıklarının altını çizen Prof. Dr. Erol Özvar, Kurul olarak bilimsel bilginin sadece üniversitelerin kampüs, sınıf, laboratuvar, akademik dergi veya konferans salonlarında kalmaması gerektiğine inandıklarını ifade etti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bilimin toplumları ileriye taşıyan en büyük güç olduğunu ve bu gücü toplumla paylaşmanın en büyük sorumlulukları arasında bulunduğunu belirterek, “İşte bugün tam da bu noktada çok önemli bir yapıyı, Yükseköğretim Kurulu Bilim İletişimi Ofisini hayata geçiriyoruz. Bilim İletişimi Ofisini, Yükseköğretim Kurulu bünyesinde kurarak üniversitelerimizde üretilen bilimi yüksek bir sesle hem Türk kamuoyuna hem de dünyaya duyurmayı amaçlıyoruz. Bilim iletişimi ile sınırlarını, dünyanın her bir yanındaki Türk bilim insanlarının akademik çalışmalarıyla oluşturacağı 'Bilim Vatan'ı inşa etmeyi amaçlıyoruz. Bilim insanlarımızın aralarındaki bağları güçlendirmeyi ve bu bağdan büyük bir güç birliği oluşturmayı hedefliyoruz." açıklamasında bulundu.
Başkan Prof. Dr. Özvar aynı zamanda Yükseköğretim Kurulu koordinatörlüğünde tüm üniversitelerde oluşturulacak Bilim İletişimi Ofislerinin uluslararasılaşma stratejilerine önemli katkılar sunacağını dile getirerek, “Türkiye'nin dünyadaki vicdanlı ülke imajına bilim iletişimiyle katkı sağlamak için büyük bir heyecan duyduğumuzu söylemek isterim. Bildiğiniz gibi Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Ukrayna'da, Filistin'de ve dünyanın her yerinde mağdur olan bilim insanlarına ve öğrencilere kapılarını sonuna kadar açmıştır. Mazlum bilim insanlarına kapılarımızı açma, geçmişi olan, tarihi olan bir geleneğimizdir. Türkiye olarak, dünyada sesini duyuramayan bilim insanlarına kürsü kurarak onların sesi olmaya devam ettik, devam edeceğiz. Biz bilimi dünyanın iyiliği için yapan herkese kapılarımızı hep açtık, açık tutmaya da devam edeceğiz. Bulunduğumuz her uluslararası ortamda sadece kendi insanlarımız için değil, orada olamayan mazlum bilim insanlarının, öğrencilerin sesi olacağız. Uluslararası bilim iletişimi ağları kurarak, bilim insanlarımızın dünya çapında daha güçlü bir şekilde yer almasını temin edeceğiz. Başta Türk dünyası ve gönül coğrafyamız olmak üzere tüm dünyada üniversitelerle ve araştırma merkezleriyle ortak projeler geliştirerek, küresel ölçekte bilgi paylaşımını artırmaya devam edeceğiz." dedi.
Özvar, bilim insanlarının topluma daha yakın olmalarını sağlamak adına halkın bilime doğrudan erişimini kolaylaştıracak projeleri hayata geçirmeyi planladıklarını söyleyerek, "Dünyada Bilim Kafeler olarak bilinen ve etkin bir bilim iletişimi yöntemi olan halka açık seminerler serisini başlatarak bu etkinliklerde bilim insanlarımız, toplumla iç içe olabilecekleri mekanlarda, kafeler, kıraathaneler, vapurlar, lokaller gibi halka açık alanlarda doğrudan vatandaşlarımızla buluşarak bilimsel konuları sohbet havasında anlatacaklar. Bu etkinlik, toplumun her kesiminden bireylerin bilime erişimini mümkün kılarken, bilim insanlarımızın da halkın merak ettiği konulara doğrudan cevap vermesine imkân sağlayacaktır." sözlerini ifade etti.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ev sahipliğinde düzenlenen “Bilim İletişimi Ofisi Üniversiteler Buluşması” etkinliği hakkında açıklamada bulunan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ev sahipliğinde tertip edilen bu buluşmanın Türkiye’nin bilimsel gelişimini ve sürdürülebilirliğini sürdürecek bilim iletişimi ofislerinin kurulmasıyla üniversitelerimizle yapılacak iş birliğinin daha da güçlendirmesi hedefleri oldukça kıymetlidir. YÖK’ün liderliğinde tüm üniversitelerin kendi stratejisini geliştirerek açılacak Bilim İletişimi Ofisleri ile yapılacak akademik çalışmalarımız toplumla buluşacak ve bilimin toplumla bütünleşmesinde önemli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum. Aynı zamanda kurulacak Bilim İletişimi Ofisleriyle bilim insanlarımızın nitelikli akademik çalışmaları sadece Türkiye sınırları çerçevesinde kalmayıp tüm dünyaya açılarak uluslararası bilim iş birliklerinin de ortaya çıkmasına vesile olacak bu proje ile ülkemizin bilimsel etkisi güçlenerek artırmaya devam edecektir. Bu kayda değer buluşmaya ev sahipliği yapan YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar'a ve toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.