Ahşap Oyuncak Model Tasarımı ve Üretim Atölyesi Yeni Makineler İle Güçlenmeye Devam Ediyor

Ahşap Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde ahşap oyuncak tasarımı, modelleme ve üretimi ile ilgili yürütülen çalışmalar kapsamında, atölyenin teknik alt yapısı yeni cihazların ilavesiyle güçlendirildi.

Öğrencilerin yerinde mesleki eğitimlerini kazanması ve el becerilerinin geliştirmeleri amacıyla, teknolojinin en son ürünlerinden olan ahşap oymacılıkta hız kazanmış lazer kazıma ve markalama makinesi ile ahşap oyuncakta model ve üretim açısından çeşitlilik oluşturulması amaçlanıyor. Lazer kazıma ve markalama makinesinde sadece ahşap oyuncak model ve üretimi ilgili değil, farklı materyallerinde işlenmesi ve modellemesi çalışmaları yapılacak. Bu kapsamda oyuncak üretiminde yeni model oluşturma, tasarım yeteneğini geliştirme, farklı üretim tekniklerinin uygulanması, seri olarak üretimin gerçekleştirilmesi sağlanarak farklı malzemelerle çeşitlilik arttırılacak. Ayrıca makine, model ve tasarım çalışmaları, uygulamalı derslerde değişik birimler ve öğrenciler tarafından kullanılacak.

Lazer kazıma makinası; özellikle lazer oyma, markalama ve kazıma, metal işleminin yanı sıra ahşap işlemede de son yıllarda mükemmel sonuçlar elde etmek için kullanılıyor. Makine; ahşap, kontrplak, deri, vinleks, kumaş çeşitleri, kağıt, karton, mukavva, strafor, pvc, dekoto, PP ve PE gibi malzemeler kesilebiliyor. Bu malzemelere ek olarak tüm metaller, cam, ayna, seramik, mermer ve granit gibi malzemeler de markalanıyor. Sadece yumuşak metallerin değil aynı zamanda ahşap ya da ahşap kompozitlerde lazer kazıma makinesi kullanılarak doğru şekilde, yüksek okunurlukta ve hızlı şekilde tasarımların elde edilmesi mümkün. Ahşabın yüzey yapısına zarar vermeyen, korozyona dirençli markalamalar elde etme özelliği, birçok mühendislik uygulamalarında da avantaj sunuyor.

Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer: “Oyuncak sektörü dünyada çok büyük bir pazar payına sahiptir. Bu pazarın gün geçtikçe daha da büyüdüğü görülmektedir. Türkiye’de oyuncak sektörü ise neredeyse tamamen ithalata bağlı. Özellikle hammadde açısından zengin olan Ülkemizin bu pazardan payını alabilmesi ve bu konuda Dünya’da cazibe merkezi olabilmesi için mevcut potansiyelinin değerlendirilmesi ve ahşap oyuncak sektörünün geliştirilmesi son derece önemlidir. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ile birlikte ülkemizde ahşap oyuncak farkındalığını artırmak, tasarım ve inovasyon yeteneğimizi geliştirmek, bu yönde üniversitemizdeki bilgi birikimini artırmak, ahşap oyuncak tasarım ve üretim uygulamalarını teşvik etmek ve oyuncak sanayimize uzun vadede katkı sağlamayı amaçlıyoruz.  Yaptığımız çalışmalarla; ahşap oyuncak model ve üretimi ile ilgili farkındalık oluşturulmuş, tasarım ve inovasyon yeteneğinin geliştirilmesi ile hammadde olarak zengin olan bölgemizde mevcut potansiyelin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bölgemizdeki orman ürünleri sektörünün geliştirilmesi ve sosyo-ekonomik olarak katkıda bulunacak bu proje ile ayrıca ilgili sektörün endüstriyel atıklarının değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Son olarak merkezimize kazandırılan lazer kazıma ve markalama makinesi ile teknik alt yapımız güçlenerek daha farklı bilgi kullanımıyla farklı ürünler elde edilerek çeşitlilik artırılacak.”

Yayınlanma Tarihi : 06.06.2017