20-26 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası

22 Kasım 1908’de "Dişçi Mekteb-i Âliyesi", bir başka ifade ile dişçilik yüksekokulu olarak açılan ve bilimsel diş hekimliğinin başlangıcı olarak kabul edilen bu tarih günümüzde her 22 Kasım’da "Diş Hekimliği Günü" ve 22 Kasım’ı içine alan hafta ise "Ağız Diş Sağlığı Haftası" olarak kutlanmaktadır.

İnsan hayatında ağız sağlığı çok önemli bir yere sahiptir. Diş, dişeti ve ağız çevre dokularını ilgilendiren hastalıklar tedavi edilmediği takdirde başta sindirim sistemi hastalıkları olmak üzere, kalp damar hastalıkları, şeker hastalıkları ve kemik erimesi gibi birçok hastalığın ortaya çıkmasında veya ilerlemesinde rol oynayabilmektedir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığının korunması sadece güzel bir gülüş estetiği veya daha rahat yiyip içme gibi ihtiyaçların karşılanması değil tüm vücut sağlığının korunmasında göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Çocuk ve gençlerin gelişim dönemlerinde edindikleri tutum ve davranışlar ileriki yaşlarda hem genel sağlıklarını hem de ağız ve diş sağlıklarını şekillendirmesi açısından çok önemlidir. Ağız diş sağlığının korunması için ağız bakımı alışkanlığının çocukluk çağında edindirilerek tüm yaşam boyu sürdürülmesi gerekir. Bu aşamada evde anne babaya, okulda ise öğretmenlere ve elbette diş hekimlerine büyük sorumluluk düşmektedir. Günde en az iki defa dişlerin etkin bir şekilde fırçalanması ve diş ipi kullanımı alışkanlığının kazandırılması diş ve diş eti hastalıklarının önlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca 6 ayda bir diş hekimine gidilerek periyodik kontrollerin yapılması, ağız sağlının korunması ve ortaya çıkabilecek diş problemlerinin başlangıç aşamasında belirlenip tedavi edilmesini sağlayacaktır. 22 Kasım "Diş Hekimliği Günü" ve "Ağız Diş Sağlığı Haftası" bu konuda farkındalık yaratmak adına önemli bir fırsattır. Ağız ve diş sağlığı haftasında özellikle okullarda öğrencilere bu konuyla ilgili bilinç kazandırılmaktadır. Bu bilgilendirmeler genellikle diş hekimleri tarafından çocuklara aktarılmakta ve böylece küçük yaştan itibaren ağız ve diş sağlığının öneminin kavranması sağlanmaktadır.

2008 yılında kurulan diş hekimliği fakültemiz, konularında uzman ve dinamik akademik kadrosu, modern ve kaliteli eğitim imkânları ve teknolojik alt yapısı ile hem diş hekimliği eğitimi hem de hasta tedavi hizmetlerinde adından söz ettirmektedir. Diş hekimliği fakültemiz verdiği diş hekimliği lisans, uzmanlık ve doktora eğitimlerinin yanı sıra hem bulunduğumuz bölgeden gelen hem de çevre illerden gelen çok sayıda hastanın kabulü ile toplum ağız ve diş sağlığının korunması ve iyileştirilmesinde önemli katkılarda bulunmaktadır. Her yıl mezun ettiğimiz genç diş hekimlerimiz toplum ağız ve diş sağlığının korunması ve tedavisinde Türkiye’nin dört bir yanında görev yapmaktadır.

Ağız Diş Sağlığı Haftası’nda fakültemiz bünyesinde gerçekleştirdiğimiz bilimsel ve sosyal etkinliklerin dışında her 22 Kasım Diş Hekimliği Günü’nde klinik seviyeye geçen öğrencilerimizin motivasyonlarını arttırmak amacıyla geleneksel beyaz önlük giyme töreni gerçekleştirilmektedir.

Bu vesileyle, 22 Kasım "Diş Hekimliği Günü" ve "Ağız Diş Sağlığı Haftası" sebebiyle tüm diş hekimlerimizin 22 Kasım diş hekimliği gününü kutluyoruz.

Yayınlanma Tarihi : 23.11.2018