“Uluslararası Zaylan Günü” - 3. Zaylan Bilgilendirme Toplantısı

Her yıl geleneksel olarak Biyoloji Bölümü tarafından düzenlenen Uluslararazı Zaylan Günü etkinliği, bu yıl Tıp Fakültesi işbirliği ile düzenlendi. 6 Eylül 2018 tarihinde Tıp Fakültesi B Salonunda düzenlenen Uluslararası Zaylan Günü-III. Zaylan Bilgilendirme Toplantısı’nın bu yıl ki teması “Alerjik Arsız Zaylan bitkisini tanıyor musunuz?” idi. Toplantıya Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan katılan Sayın Prof. Dr. Nihan SAPAN, arsız zaylan bitkisi alerjisinin klinik yansımalarından bahsederek, bu bitki polenine karşı alerji sıklığının son yıllarda arttığını belirtti. Ardından konuşan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Sayın Doç. Dr. Ayşe KAPLAN, bitkinin doğada nasıl tanınabileceğinden bahsederek, diğer zaylan türleri hakkında bilgiler sundu. Son olarak yine Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Şenol ALAN, Zonguldak’ta bu bitkinin henüz tespit edilememesine rağmen havada bu polenin hızla arttığını ve bu polenlerin Kırım ve Ukrayna üzerinden Zonguldak’a, ardından da Bursa iline taşındığını belirtti.

Toplantı sonrası, katılımcılarla birlikte teknik bir gezi düzenlenerek, bitkinin Zonguldak-Düzce il arasında olup olmadığı araştırıldı. Son olarak bitki, Düzce ilinde yerleşmiş olduğu bölgede katılımcılara tanıtıldı.

Yayınlanma Tarihi :