Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı 5. Uluslararası GreenMetric Dünya Çevreci Üniversiteler Çalıştayı ve Yönetim Kurulu Toplantısına Katıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı, İrlanda’nın Cork şehrinde düzenlenen 5. Uluslararası GreenMetric Dünya Çevreci Üniversiteler Çalıştayı ve Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı.

İrlanda’nın prestijli üniversitelerinden University College Cork (UCC) ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştay kapsamında 14 Nisan Pazar günü tüm GreenMetric ülke koordinatörlerinin katılımıyla GreenMetric başkanı Prof. Riri Fitri Sari başkanlığında bir yönetim kurulu toplantısı düzenlendi.

16 ülkeden 20 rektör, rektör yardımcısı ve temsilcilerin katıldığı toplantıda, üniversitemizi Rektörümüz temsil etti. Rektör Çufalı’nın Üniversitemiz adına yaptığı açılış konuşmasından sonra üniversitemiz Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dinçer Biçer, Zonguldak BEÜ’de çevre ve sürdürülebilirlik kapsamında son bir yılda yürütülen çalışmalar ile ilgili bir sunum yaptı. Diğer ülkelerdeki iyi uygulama örneklerinin de paylaşıldığı yönetim kurulu toplantısı, katılımcıların görüş alış verişi ve GreenMetric sıralamasının gelecek yıl izleyeceği stratejilerin görüşülmesi ile son buldu.

15 Nisan Pazartesi günü ise 5. Uluslararası GreenMetric Dünya Çevreci Üniversiteler Sıralaması çalıştayının açılışı yapıldı. GreenMetric dünya çevreci üniversiteler sıralamasına dâhil olan ülke temsilcilerinin ve İrlanda üniversitelerinin geniş kapsamlı katılım gösterdiği çalıştayın açılışında İrlanda Başbakan Yardımcısı Simon Coveney, İrlanda Ulusal Çevre Eğitimi Dairesi Başkanı Dr. Michael John O’Mahony, University College Cork (UCC) Rektörü Prof. Patrick O’Shea ve GreenMetric başkanı Prof. Riri Fitri Sari birer konuşma yaptı. İrlanda’nın çevreye saygı ve sürdürülebilirlik alanlarındaki çalışmaları hakkında geniş kapsamlı bilgilendirmeler içeren açılıştan sonra toplu fotoğraf çekimi yapıldı ve çalıştay paralel oturumlarla devam etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı, çalıştay sonrasında yaptığı açıklamada GreenMetric Dünya Çevreci Üniversiteler Sıralamasının Zonguldak BEÜ ve Türkiye açısından önemini vurguladı ve şunları söyledi: “Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi yürüttüğü topluma hizmet uygulamaları kapsamında, çevreye duyarlılığa ve sürdürülebilirliğe yönetim politikalarının her aşamasında öncelik vermektedir. GreenMetric Dünya Çevreci Üniversiteler sıralamasında elde ettiğimiz önemli başarılar bu durumun bir göstergesidir. Tüm kampüslerimizde uygulamaya konan Sıfır Atık Projesi ve son yıllarda sürdürülen yeşil ve çevreci kampüsler oluşturma, enerji tasarrufuna yönelik yatırımlarımız, atık yönetimi ile ilgili projelerimiz ve tüm eğitim birimlerimizde çevre bilincine yönelik seçmeli derslerimiz, sosyal sorumluluk projeleri ve diğer çabalarımızın sonuçlarını görmek gurur vericidir. GreenMetric Türkiye Ulusal Koordinatörü olarak Türkiye’de yürütülen GreenMetric sıralaması kapsamındaki çalışmalara ve Sıfır Atık projesine katkı sunmak amacıyla üniversitemiz ev sahipliğinde 2019 yılı içerisinde bir ulusal çalıştay düzenlemeyi planlamaktayız. Üniversitemizde yürütülen çevreye saygı ve sürdürülebilirlik uygulamalarına katkı veren tüm akademik ve idari personelimize teşekkür ediyorum.”

17 Nisan 2019