BEÜ Teknopark Faaliyetlerine Başlıyor

Zonguldak’ta Üniversite-Sanayi işbirliğini güçlendirmek, ilimizi teknolojik ürün üretimini hedefleyen sanayi kuruluşları için cazip hale getirmek, yeni sanayi kuruluşları kurulmasını sağlayarak kentteki sanayi çeşitliliğini artırmak ve akademisyenlerimizin teorik bilgilerini pratiğe dönüştürerek yeni teknolojik ürünler üretmelerini teşvik etmek amaçlarıyla Üniversitemiz tarafından kurulan Teknopark çalışmalarına başlıyor.

30 Eylül 2017 tarihli ve 30196 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan kararla Zonguldak, Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilmiş, böylece bölge ekonomisini canlandırması ve istihdam olanaklarını çeşitlendirmesini hedefleyen Teknopark’ın kuruluş sürecinde önemli bir adım atılmıştı. Teknopark’ın aktif hale gelmesi için kurulan Zonguldak Teknopark Anonim Şirketi, 10 Nisan 2018 itibarıyla Zonguldak Valiliğinde gerçekleştirilen imza töreni ile faaliyetlerine başladı.

Teknoparklar, yüksek teknolojiye ihtiyaç duyan sanayinin geliştirilerek dünya ile rekabet edebilir konuma gelmesi, ülkemizin teknoloji ithal eden değil, teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna gelmesini amaçlamaktadır. Teknoparklar, Ar-Ge odaklı ürünlerin geliştirilmesi amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle kurulmakta, üniversitelerin akademik personeli, tasarımcı ve ürün geliştiricileri ile üretim süreçleri için teknolojiye ve yeni fikirlere ihtiyaç duyan sanayicileri buluşturarak devlet desteği ile çalışabilecekleri ortak alanlar sunmaktadır. Kuruldukları ilin ekonomi ve sanayisini canlandırma potansiyeline sahip olan teknoparklar, başta üniversite olmak üzere kuruldukları şehirlerdeki il yönetimleri ve sanayicilerin ortaklığıyla kurulan bir Anonim Şirket statüsünde faaliyet göstermektedirler.

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa ÇUFALI, yaptığı açıklamada Üzülmez Kampüsümüzde faaliyet gösterecek Teknopark ile ilgili şunları söyledi:

“Bülent Ecevit Üniversitesi eğitim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetlerinde kaliteyi ilke edinmiş prestijli bir yükseköğretim kurumudur. Üniversitemizde kalite ve hizmet kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla önemli yatırımlar yapılmaktadır. Bu gün itibariyle faaliyete geçen Teknoparkımız ilimizdeki önemli bir eksikliği gidermektedir. Teknoparkımız, Üniversitemizin bilimsel araştırma potansiyelini sanayi kuruluşları ile birlikte değerlendirilerek bölgemize katkı sunması amacıyla araştırmacı ve sanayicileri bir araya getirecek ve proje, patent ve faydalı model başvurularını artıracaktır.

Resmi adı Zonguldak Teknopark Anonim Şirketi olan Teknoparkımız, 7 ortaklı olarak kurulmuştur. Büyük ortak, Ülkemizdeki tüm diğer teknoparklarda olduğu gibi Bülent Ecevit Üniversitesidir ve hisse oranı %58’dir. Diğer ortaklar, %17 hisse ile İl Özel İdaresi (Valilik) ve herbiri %5 hissedar olmak üzere Zonguldak, Ereğli, Çaycuma, Alaplı ve Devrek Ticaret ve Sanayi Odalarıdır. Teknoparkımız vasıtasıyla akademisyenler teorik bilgilerini pratiğe dönüştürebilme ve ürünlerini ticarileştirebilme, sanayiciler ise nitelikli personel desteği sağlayarak daha ileri hedeflere yürüyebilme imkanı bulacaklardır. Teknoparkımızın ilimize ve bölgemize önemli ekonomik katkılar sunmasını hedefliyoruz. Dünya genelinde en değerli ihraç ürünlerinin teknoparklar tarafından üretildiği görülmektedir. Zonguldak’ta da böyle bir üretim potansiyelinin değerlendirilmesi temel hedefimizdir. Teknoparkımızın kuruluş sürecine değerli katkılar sunan Sayın Valimiz Ahmet ÇINAR’a, önceki Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut ÖZER’e, Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Ali AZAR’a, Ticaret ve Sanayi Odalarımızın yönetimlerine, Zonguldak Belediyesi’ne ve pozitif yöndeki destekleri ile bizleri güçlendiren tüm akademisyen ve sanayicilerimize teşekkür ediyorum.”

10 Nisan 2018