Sağlıklı Kadınlar ve Sağlıklı Böbrekler

Bu yıl 08 Mart “Dünya Böbrek Günü” ve “Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle  “Böbrekler ve Sağlıklı Kadınlar” teması ile kutlanmaktadır.

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı  Prof. Dr. Ali BORAZAN ‘Dünya Böbrek Günü’’ üzerine bir açıklama yaptı.

Tüm Dünyada her yıl Mart ayının ikinci Perşembesi “Dünya Böbrek Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu yıl dünya böbrek günü, “Dünya Kadınlar Günü” ile aynı günde kutlandığı için Dünya böbrek gününün konusu “Böbrekler ve Sağlıklı Kadınlar” olarak belirlenmiştir.  “Böbrekler ve Sağlıklı Kadınlar” temalı özel günlerin amacı,  böbrek sağlığı konusunda ve böbrek hastalıklarının zararlı sonuçları hakkında toplumu bilgilendirmek, sağlıklı yaşam tarzını vurgulamak, hastalıkları tedavi etmek yerine önlemenin, daha sosyal ve ekonomik bir yaklaşım olduğu konusunda duyarlılığın artırılmasıdır.  Kronik böbrek hastalığı tüm dünyada ölümlere sebep olan, diğer ölümcül hastalıklar için risk faktörü olan yaygın bir hastalık olup 18 yaşından büyük kadınların %14’ünde, erkeklerin %12’sinde kronik böbrek hastalığı olduğu saptanmıştır. Kronik böbrek hastalığı sinsi seyirlidir ve genellikle belirti vermeyebilir. Hastalık diyaliz veya böbrek nakli gerektirecek aşamaya gelinceye kadar sinsi seyredebilir. Bu nedenle, şeker hastalığı, kalp hastalığı, hipertansiyon, obezite, böbrek taşı hastalığı olanlar, sigara içenler, ailesinde böbrek hastalığı olanlar ve 50 yaş üzerinde olanlar mutlaka böbreklerini kontrol ettirmelidir.  T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından ‘’Türkiye Böbrek Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı’’ oluşturulmuştur. Türkiye’deki tüm sağlık merkezleri, böbrek hastalığını ortaya çıkarabilecek kan ve idrar tetkikini yapabilecek standartlara kavuşturulmuştur. Kronik böbrek hastalığından korunmak için tüm sağlıklı bireylerin düzenli egzersiz yapması, sağlıklı beslenmesi, ideal vücut ağırlığında olması, tuz tüketimini azaltması, gereksiz ilaç kullanılmaması, yeterli sıvı tüketilmesi, sigaradan ve aşırı alkol tüketiminden kaçınması, tansiyonunu düzenli olarak ölçtürmesi gerekir. 20 yaşından sonra 3 yılda bir, elli yaşından sonra yılda bir kez, şeker hastalığı varsa, tansiyonu yüksekse ve kilosu fazla ise böbreklerin mutlaka kontrol edilmesi gerekir.

Kronik böbrek hastalığı kadınlarda ölüm sebepleri arasında 8. sıradadır. Her yıl dünyada 600.000 kadın böbrek hastalığından ölmektedir. Kadınlarda hamilelik,  idrar yolu enfeksiyonu, lupus hastalığı, kronik böbrek hastalığı riskini erkeklere göre daha fazla artırmaktadır. Hamilelik esnasında tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olduğu zaman mutlaka böbrekler kontrol edilmelidir. Ayrıca hamilelikte tansiyon ölçümleri düzenli yaptırılmalıdır.

Dünya Böbrek Günü ve 2018 Uluslararası Kadınlar Günü bize kadın sağlığının ve özellikle böbrek sağlığının önemi üzerine düşünme fırsatı sunuyor. Bu vesile ile herkese sağlıklı bir yaşam diliyorum.

07 Mart 2018