Yazar Ayşe Böhürler İslam dünyasında kadın sorunlarını anlattı

Üniversitemizin davetlisi olarak bir konferans vermek üzere gelen yazar Ayşe Böhürler, Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonunda öğrencilerimizle buluştu. 25 Mart Çarşamba günü düzenlenen konferansa Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer’in eşi Nebahat Özer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hale Sayan Özaçmak, Üniversitemizin akademik ve idari yöneticileri, akademisyenler, idari personel, kalabalık bir öğrenci topluluğu ile davetliler katıldı.

Ayşe Böhürler konuşmasına kadın sorunlarının İslam dininin yaşandığı farklı coğrafyalardaki durumunu ve bu sorunların kaynaklarını anlatarak başladı. Müslüman ülkelerin siyasi olarak kadına bakış açılarının parlamentolarındaki kadın sayılarıyla anlaşılabileceğine vurgu yapan Böhürler, kültürün, tarihin, ekonominin ve coğrafi şartların kadın sorunlarındaki en önemli etkenler olduğunu belirtti. Çeşitli kültürlerin bir arada yaşadığı ülkelerdeki Müslümanların, İslam dinini yaşayışlarında farklılıklar olduğunu, buna bağlı olarak tek tip İslam ve tek tip Müslüman kadın kavramlarından bahsedilemediğini söyleyen yazar Ayşe Böhürler, yaptığı belgesel film çalışmalarında pek çok İslam ülkesinde gözlemlediği bu durumun modernleşme ile birlikte sadece şekil değiştirdiğini ifade etti.

Ayşe Böhürler’in konferansında özellikle vurguladığı bir başka nokta ise İslam dünyasında yaşanan kadın sorunlarına ait araştırmaların çoğunun Avrupa ve Amerika’daki üniversiteler tarafından gerçekleştirildiği konusu oldu. Böhürler, “Bu bakış açısıyla Müslüman kadının sorunlarını çözüme kavuşturmak çok zor. Çözüm yerel yani daha içerden bir noktadan başlamayı gerektiriyor." dedi. Tek başına kadının özgürleştirilmesi modelinin de çözüm olmadığını söyleyen Ayşe Böhürler, farklı İslam ülkelerinde kadın temelinde yaşanan güvenlik, sağlık, eğitim ve hukuk sorunları hakkında da bilgi verdi.

Konferansının sonunda izleyicilerden gelen soruları da cevaplayan Ayşe Böhürler’e Rektör Özer’in eşi Nebahat Özer ve Rektör yardımcısı Prof. Dr. Özaçmak tarafından teşekkür plâketi ve çeşitli hediyeler taktim edildi. Böhürler’in konuklarla hatıra fotoğraf çektirmesinin ardından etkinlik sona erdi.

25 Mart 2015